miercuri, 9 decembrie 2009

Vacanta in Dolomiti (si nu numai) 07-23 august 2009 partea IV - Galeriile Lagazuoi si catarare in Tofana di Rozes

.
Joi Eu, Mike si Oana avem bilet de voie de la baieti, fapt pentru care alegem un transeu mai lejer, Galeriile Lagazuoi, Octavian, Radu si Mihai aleg un traseu de catarare mai lung si dificil, Primo Spigolo in Tofana di Rozes, un traseu de 14 lungimi de coarda.
Muha, Vali, Andrei si Cristi aleg traseul Punta Ana (via ferrata Giuseppe Olivier), traseu descris de Andrei aici http://andrei-life.blogspot.com/2009/08/punta-ana-via-ferrata-giuseppe-olivieri.html

Plecam pe la 11 din camping spre Passo Falzarego (2150 m), unde lasam masina intr-o parcare si de aici urmam poteca 402 ce ne conduce spre galeriile italiene pana in varful Lagazuoi (2778 m). Diferenta de nivel a traseului este de 630 m.
Tunelurile au o inclinatie de cel putin 30 de grade, cu multa umezeala, si sunt prevazute cu trepte, lanturi pe margine si aerisiri din loc in loc. Pentru acest traseu este necesara frontala.
Galeriile au fost sapate in timpul primului rozboi mondial (1917), de italieni pentru cucerirea varfului Lagazuoi care era ocupat de austrieci. In februarie 1917 au inceput saparea galeriilor italiene si au fost terminate in iunie 1917, reusind sa-i ia prin surprindere pe austrieci si cucerind varful. De aici putand fi supravegheata toata partea nordica si impiedicarea austriecilor pentru atacuri in zona Cortina.

Descrierea traseului: http://www.dolomiti.org/ita/Cortina/ce/ferrate/detail.html?skip=1&gruppo=Lagazuoi&cima=&nvia=&diff=

Lagazuoi, locul nostru de plimbare pe ziua de azi.

Pe partea opusa Averau-Nuvolau


In stanga noastra Marmolada.


Intrarea in galeriile italiene se face din braul Martini.


In tunel.


Galeriile sunt prevazute cu “ferestre”pentru aerisire, ferestre ce ofera peisaje spre Tofane si Marmolada.


Tofana di Rozes.
Pe parcurs galeriile se ramifica in doua unindu-se in parte superioara inainte de iesire. Noi alegand varianta din stanga, vizitand o camera a soldatilor si o camera a ofiterilor.

Descriere a conditiilor soldatilor din timpul razboiului.


Camera soldatilor.

Camere ofiterilor.
O incercare de transpunere in timp.

Armentarola.


Tofanele.


Echipa de la galeriile Lagazuoi (Mike, Eu si Oana).


Galeriile Lazgazuoi se termina cu cativa metri inaintea varfului, de unde se urca la telecabina si refugiul  Lagazuoi. Coborarea se poate face prin tunel ce de-a doua varianta, telecabina sau pe poteca turistica 401, noi alegand ultima varianta. Dupa o pauza pe terasa refugiului am coborat pe traseul turistic 401, care merge prima parte pe fata nordica pana in Forcella Lagazuoi, apoi spre est pana in Forcella Travenanzes unde
trece pe fata sudica, aici se intra pe traseul 402 ce ne conduce pana in passo Falzarego.

O harta cu Dolomitii.


Cam asa arata potecile de pe traseele turistice din Dolomiti, pentru a le permite turistilor de toate varstele sa mearga in siguranta. Pentru a nu fi distrustruse de ape potecile sunt prevazute pe margine cu barne de lemn. Am intalnit turisti de toate varstele, de la copii mici pana la varstnici.


Schita traseului Primo Spigola din Tofana di Rozes, traseu parcurs de Octavian, Radu si Mihai. Traseu ce necesita asigurari mobile. Pe parcursul traseului au fost intalnite doar vreo 7 pitoane.
Tofana di Rozes in lumina diminetii.
Traseul a fost parcur in formula cap cu doi secunzi, Radu cu Mihai urcand cap schimbat.


Ca sa nu se plictiseasca in traseu baietii se mai si cultivau. :)
Un cap de coarda foarte dotat cu echipament.


O regrupare foarte comoda :)


Seara ne-am reunit cu totii in camping pregatindu-ne pentru ziua urmatoare de cararare in Averau si Cinque Tori.

Pozele lui Mihai Satov http://picasaweb.google.com/mihai.diac/200908DolomitiAlpiiItalieni#

Niciun comentariu: